My Instagram

16. Üdítőitalok

Szénsavval dúsított nemzedék

Az amerikaiak több üdítőt isznak, mint vizet. Átlagosan napi két üdítőt fogyasztunk, minden egyes férfit, nőt és gyermeket is beleértve, éppen ezért ennek egészségügyi vonatkozásai igen sok embert érintenek.

Az üdítőitalok fogyasztása talán nem jó módja annak, hogy több folyadékot vegyünk magukhoz?

  Vegyünk egy pohár vizet, tegyünk hozzá 8–12 teáskanál cukrot, keverjük össze egy jó adag vegyszerrel, és máris kész az üdítőital!
  Az üdítőitalokból származó cukorbevitelnek legalább öt nemkívánatos mellékhatása van:
    • Kiegyensúlyozatlan táplálék. A legtöbb üdítő 120-180 cukorkalóriát tartalmaz, viszont egyáltalán nincsenek benne tápanyagok. Egy átlagos, ülőmunkát végző asszonynak napi 1200–1600 teljes kalóriamennyiségre van szüksége, hogy optimális testsúlyát és jó egészségét fenntartsa. Napi 2-3 üdítőital jelentősen csökkentheti napi élelemadagját és táplálékbevitelét. Idővel e felborult, kiegyensúlyozatlan táplálkozás miatt nem jut be a szervezetébe minden szükséges táplálék, vitamin, ásványi anyag. Ugyanez az ülőmunkát végző férfiakra is vonatkozik, akiknek napi 1600–2400 kalóriára van szükségük.
    • A zsírfölösleg tárolása. Az üdítőitalok kalóriamennyisége hozzáadódik az elfogyasztott ételben lévő kalóriamennyiséghez, s a többlet zsír formájában raktározódik.
    • Ingadozó vércukor. A cukorkalóriákban nincs rost, ezért igen gyorsan bekerülnek a véráramba és megemelik a vércukorszintet. Átmeneti energialöketről gondoskodnak. Amikor a vércukorszint felszökik, inzulin lép a véráramba, és lenyomja a megemelkedett vércukorszintet, ám az energiaszint is visszaesik. Ez az ingadozás kialakíthat egy olyan folyamatot, amikor az egyik “üdítő” éri a másikat – hol üdítőitalt, hol pedig cukrozott ropogtatnivalót veszünk magunkhoz.
    • Késleltetett emésztés. Amikor a cukrozott ital a gyomorba ér, ahol már van valamilyen étel, az emésztés lelassul, amíg az újonnan bevitt kalóriákkal el nem bánik. Egy alkalmilag elfogyasztott üdítőital valószínűleg nem okoz nagy bajt, de ha ez naponta többször ismétlődik, meghosszabbíthatja az emésztés idejét, és fokozott terhet róhat a gyomorra.
    • Savvisszahatás. A legtöbb üdítőital – a szódafélék is – megnöveli a gyomor savtermelését. Ez a fokozott savkiválasztás általában akkor következik be, miután az ital elhagyja a gyomrot, s így visszahatási reakciót vált ki.

Nem csoda, hogy a diétás, cukor nélkül készült italok olyan népszerűek!
Ez a jó megoldás?


  A diétás italok a cukorral kapcsolatos problémákat megoldják, de ez nem minden. A legtöbb ital, legyen akár cukrozott, akár nem, tartósítószereket, aromákat, színező- és más, ezekhez hasonló vegyi anyagokat tartalmaz. Ezek is ingerlőleg hathatnak a gyomor nyálkahártyájára, s közülük néhányat ki kell küszöbölni, vagyis méregteleníteni kell szervezetünket.
  A legtöbb üdítőital (akár cukrozott, akár nem) foszforsavat, az üveggyártásnál alkalmazott erős vegyszert tartalmaz. Az amerikaiak túl sok foszfort fogyasztanak, s a szervezet a vesék útján a kalciummal egyetemben távolítja el a fölösleget. Az osteoporosissal, e csontot sorvasztó betegséggel összefüggésben áll az a tény, hogy minden foszfortartalmú üdítőital némi kalciumot von el. Ez talán nagyobb kockázatot jelent, mint amennyit sokan vállalni szeretnének.

Mi a biztonságos módja annak, hogy elegendő folyadékhoz juttassuk szervezetünket?

  A víz tökéletes üdítőital. Nincs benne kalória, nem igényel emésztést, nem ingerli a gyomrot, és pontosan az, amire a szervezetnek szüksége van, hogy fenntartsa az életfolyamatokat. Annyit kellene innunk belőle, hogy a vizelet világos színű maradjon: napi hat-nyolc pohárral.