My Instagram

20. Az ideális testsúly

Vita a súlyunkról

“Nem vagyok kövér – mondta egy humorista –, csak alacsony vagyok a súlyomhoz képest.” Legyen valaki akár alacsony, akár magas, néhány ember örül annak, hogy kövér.

Mikor vagyunk kövérek?

  Az emberi testsúly igencsak egyéni dolog, bár van néhány iránymutató. A meghatározás úgy szól, hogy a kövér ember 20 vagy még ennél is több százalékkal nehezebb, mint az ideális súlya. Tehát az, akinek a normális testsúlya 65 kiló, kövér lenne mondjuk 78 kilogrammosan. Túlsúlyosnak lenni pedig annyit jelent, hogy az ember 10-20 százalékkal meghaladja az ideális testsúlyát. Akinek az ideális testsúlya 63 kg, 70-74 kg közötti testsúllyal már túlsúlyosnak mondható.

Hogyan határozható meg az ideális testsúly?

  Az ideális testsúly sokféle, egymástól eltérő módon is meghatározható. Az egyik lehetőség, ha megnézzük a nagy biztosítótársaságok feljegyzéseit, hiszen nekik érdekükben áll, hogy megtalálják a hosszú életkor elérésének lehetőségeit. Rájöttek, hogy bizonyos ideális testsúly-testmagasság összefüggések kölcsönhatásban állnak az optimálisan elvárható legmagasabb életkorral. A Metropolitan Life Insurance Company (Metropolitan Életbiztosítási Társaság) masszív, tényszerű adatai alkotják a nemeknek megfelelő testsúlytáblázat alapját, amely a magasságból és a csontméretből indul ki.

Hogyan számítható ki a csontméret?

  Bár a legtöbb embernek megvan a saját, nagyon is jó elgondolása a saját alkatáról, a csukló- és a bokaméretek gondoskodnak egy még megbízhatóbb módszerről. Ha a nők csuklómérete 13 cm, vagy ennél is kevesebb, akkor kis csontozatúnak tekinthetők, 13 és 15,2 között közepesnek, s 15 cm felett erős vagy nagy csontúaknak. A férfiak a 15 cm alatti csuklóméret esetén kis csontúaknak, 18 cm felett pedig nagy csontúaknak tekinthetők.

Van egyszerűbb módja is annak, hogy kiszámítsuk az ideális testsúlyt?

  Íme a hagyományos, hozzávetőleges számítási rendszer:
    • Férfiaknál 152 cm magasság és 45,36 kg esetén minden egyes további 2,54 cm további 2,7 kg felszedését teszi lehetővé. Tehát egy 178 cm magas férfi ideális testsúlya 72,5 kg lenne.
    • A nőknél is párosítsuk a 152 cm-es magasságot 45,36 kg-mal, de minden egyes további 2,54 cm-nél csak 2,27 kg-ot tegyünk hozzá. Tehát egy 165 cm magas nő esetében 56,7 kg értéket kapunk.
  Nagy, erős csontozatú férfiaknak és nőknek ezekhez a számokhoz öt százalékot kellene hozzátenniük.

Ismerek néhány atlétát, akik megbuktatnák ezt a tesztet!

  Ez igaz. Ezért ez csupán hozzávetőleges számítás. A sportolóknak több az izmuk és nagyobb az izomsűrűségük, mint az átlagembereknek, ugyanakkor kevés rajtuk a zsiradék. A testzsírmennyiség megismerésének legpontosabb módszere éppen ezért a hidrosztatikus (víz alatti) mérés. A zsiradék úszásra képes, és a súly a víz alatt kevesebb. Ez a különbség lehetővé teszi, hogy kiszámítsuk: egy ember testének hány százalékát alkotja zsír. Egy futballista például bizonyára többet nyom a megengedhető maximális testsúlynál, de nem is tudna fogyni. Egyiküknél elvégeztek egy ilyen mérést, és megállapították, hogy a testzsiradéka csupán 5 százalék (ideális esetben egy férfi testsúlyának 10-15 százalékát kell hogy alkossa a zsír, nők esetében ez 15-20 százalék).

Hol van lehetőség víz alatti mérésre?

  Keressünk olyan intézményeket, amelyek egészségszűrési teszteket reklámoznak. Néhány ilyen helyen vannak e célra alkalmas víztartályok, másutt úszómedencét használnak, ám ez komplikált eljárás. Sokkal egyszerűbb és gyakorlatiasabb teszt a “csípéspróba”. Kiképzett egészségügyi szakemberek mérőkörzőt használnak, hogy a test különböző helyein megmérjék a bőr gyűrődéseit. Megfelelő táblázat segítségével meglehetős pontossággal ki tudják számítani a testzsír-százalékarányt.
  Magunk is elvégezhetünk egy leegyszerűsített “csípéspróbát”: nyúljunk át a bal oldalunkra az utolsó oldalborda alá, s húzzuk el a bőrt és a zsírt az alatta lévő izomtól. Tartsuk a hüvelyk- és a mutatóujjunk között, s így szorítsuk össze. Amennyiben a hüvelyk- és mutatóujj közötti távolság több két centinél, bajban vagyunk. A túlsúly veszélyes. Betegség és munkaképtelenség jár a nyomában. Ha dohányzunk, hagyjunk fel vele, és törekedjünk arra, hogy elérjük és fenntartsuk az ideális testsúlyt, mert ez az egyik legfőbb jó, amit önmagunkért megtehetünk.