My Instagram

26. A tej

Kinek van rá szüksége?

A tej tökéletes táplálék a kisbabák részére – persze az anyatejről van szó. Körülbelül 4300 emlősfaj él a Földön, s minden egyes emlős teje pontosan olyan, hogy a saját kicsinyének a legjobb legyen.

Nem szabadna tehéntejet adni a gyerekeknek?

  Egyre inkább így néz ki a dolog. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Főiskola (The American College of Pediatrics) nem ajánlja többé a tehéntejet az egyéves kor alatti gyermekeknek. Milyen indoklással? Vasfelszívódási problémák, allergiák, bélgörcs (kólika), ekcéma, orr- és hörgővérbőség járhatnak a tehéntejfogyasztás nyomában.

A tej nem egészséges táplálék?

  Évekig elhitették velünk, hogy a tej nélkülözhetetlen a tartós egészség szempontjából. De mi túl sok zsiradékot, túl sok koleszterint, túl sok fehérjét fogyasztunk, és túlságosan kevés rostot.
  A tej – kalóriaszázalékban számolva – 50 százalékban zsír (többségében telített) és 20 százalék fehérje. Tartalmaz koleszterint is, de egyáltalán nincs benne étkezési rost.
  A tejivás további terheket ró a már amúgy is túlterhelt és túltöltött anyagcsererendszerre.

A zsírszegény tej nem oldja meg a legfőbb problémát?

  A zsírszegény tej a teljes tejhez képest némi javulást jelent, de nem olyan nagyot, mint amilyennek látszik. A zsírszegény tejben lévő 2 százalék zsírt a tej súlya és nem a kalóriatartalom alapján számolták ki. Súlya alapján a tej 87 százalék víz és 2 százalék zsiradék. Kalóriatartalom szempontjából a zsírszegény tej 30 százalékában zsíros ételnek számít.
  A zsírtalan tej (sovány tej) a legjobb választás azok részéről, akik tejet akarnak inni. Nincs benne zsír és koleszterin is csak nyomokban, mégis megtartja többi tápanyagát.

De a tej a kalciumtartalmáról híres!

  Igaz, hogy a tejben sok a kalcium, de még mielőtt úgy döntenénk, hogy tejet iszunk, mérlegelnünk kellene kalciumtartalmának előnyeit a fogyasztásával járó problémák ellenében. Néhány ezek sorából:
  • A szívkoszorúér-betegség előfordulása Észak-Amerikában sokkal gyakoribb, mint a tejet nem fogyasztó kultúrákban. A teljes tej, telített zsírjával és koleszterintartalmával hozzájárul e szívbetegség kialakulásához.
  • Azokban a kultúrákban a legmagasabb az osteoporosis előfordulási aránya is, ahol a tejfogyasztás aránya a legmagasabb. Ez a betegség csak igen ritkán bukkan fel a tejet nem fogyasztó országokban. Ahelyett, hogy védelmet nyújtana a csontritkulás ellen, a sok tejtermék fogyasztása valójában hozzájárul a csont vékonyodási folyamatához. Ez azért van így, mert a többletfehérje lebontása kioldhatja a kalciumot a csontokból.
  • Minden állati eredetű tej úgy van megalkotva, hogy saját kicsinye növekedési mértékének megfeleljen. Az ember kicsinyei igen lassan fejlődnek, és az emberi tej összetétele jól tükrözi a különbséget. Az állati tejfélék a sok mai gyermeknél észlelhető korai éréshez is hozzájárulhatnak.
  • Az elválasztás után az embereknél igen gyakran fordul elő laktózintolerancia (az ilyen ember emésztőtraktusa képtelen arra, hogy megfelelő módon megeméssze a tejcukrot), amelynek bizonysága a sok gáz, görcsök, hasmenés. A világ népességének körülbelül 75 százalékánál jelentkeznek ilyen jellegű problémák.
  • A tej az allergiák egyik legáltalánosabb oka is. Több mint 100 antigén (az allergiák kiváltói) szabadulhat fel a tej normális emésztése során. Sokan, akiknek olyan jellegű betegségeik vannak, mint például az asztma, reumaszerű ízületi gyulladás, szénanátha, jobban tennék, ha felhagynának a tejivással. A legtöbb nyugati túl sok fehérjét fogyaszt – és a tej gazdag fehérjetartalmú táplálék.
  • A tej a székrekedés egyik leggyakoribb oka.
  • A tej betegségeket is átvihet, hacsak nincs sterilizálva (ami éppen ellentéte a pasztörizálásnak). Gyakran tartalmazza antibiotikum, hormon, rovarölő és más vegyi anyagok maradványait, amelyeket a tehén táplálékához kevertek.
  Sokan választanak más kalciumforrást: például magvakat, babféléket, zöldségzöldjét.

A felnőtteknek nincs is szükségük tejre?

  Bizonyos, hogy a legtöbb ember egész életén át jó egészségnek örvendhet anélkül, hogy tejet inna vagy tejtermékeket fogyasztana. Ha mégis fogyaszt valaki tejet, kívánatos lenne zsírtalan mivoltában, kis mennyiségben, például főzésnél, vagy a reggeli müzlire (gabonafélék, cereáliák) felhasználnia.
  Vegyük tekintetbe: az állatkerteken kívül egyetlen emlős sem issza meg más fajok tejét, és ha már elválasztották, egyetlen emlős sem fogyaszt ismét tejet. Az ember az egyetlen kivétel. Minden teremtmény teje csak a saját utóda számára egészséges táplálék.