My Instagram

Zeller

A zeller olyan, mint a csontok. A csontok kalciumot tartalmaznak. Ez a zöldség is sok kalciumot tartalmaz. Ha nincs elég kalcium az étrendedben, a szervezet kivonja a csontokból és emiatt csontjaid meggyengülnek. A Zeller megerősíti a csontvázat.

A zellert sokan a modern konyha “mostohagyermekének” tartják: kevesen kedvelik, és gyakran csak azért veszik a háziasszonyok, hogy a húslevest ízesítsék vele – és ahogy megfőtt, gyorsan ki is dobják. Pedig ezt a zöldséget változatosan felhasználhatjuk, ráadásul nagyon kedvező hatása van a szervezetünkre is.A zeller meglehetősen háttérbe szorított zöldségféle: kevesen használják ki variálható és jellegzetes ízét, azt pedig még kevesebben tudják, hogy a növény nagyon jó hatással van a szervezetünkre is.

Halványító, metélő vagy gumós?

Zellerből (jó esetben) háromfélét lehet kapni a piacokon, üzletekben. A halványító, vagy angol zellert hosszú zöld száráról és jellegzetes leveleiről lehet megismerni. Legtöbbször frissen, salátákhoz használják, de ez a “keverőkanala” az egyik leghíresebb koktélnak, a Bloody Marynek is, ha pedig vendégeket várunk, akkor érdemes dekoratív zöldségtálat készíteni nekik, csíkokra vágott zellerből, répából és különböző “mártogatósokból”, krémekből.
A gumós zeller sokkal ismertebb Magyarországon: szinte elengedhetetlen hozzávalója az ízletes, aranysárga húslevesnek. A megtisztított gumót azonban önmagában is felhasználhatjuk, nagyszerű, melengető krémleves készíthető belőle. A zellergumóból készült püré pedig tökéletesen kiválthatja a hagyományos krumplipürét.

A metélőzeller egyszerűen a zeller zsenge, finom levélkéit jelenti: ezeket ugyanúgy fel lehet használni, mint a petrezselyem zöldjét. Használhatjuk saláták vagy levesek díszítéséhez, vagy húsételek dekorálásához is.

Immunerősítő és afrodiziákum

A zeller erősítő hatását már az ókori görögök is ismerték , igazán népszerűvé azonban a 17. században vált, amikor a francia király szeretője rendszeresen feltálaltatta az uralkodónak, állítva, hogy a zeller erősíti a nemi vágyat és férfiúi teljesítóképességet.
A zeller nagyon kedvezően hat a veseműködésre, gyakran alkalmazzák emésztési panaszok, étvágytalanság illetve általános erőtlenség esetén. A zeller csökkenti a vércukor-szintet is, sőt, még az étvágyat is csökkenti. Tápanyagai, illóolajai pedig segíthetnek a túlzott idegeskedés leküzdésében.
A zeller gazdag rostokban és ballasztanyagokban, nagyobb mennyiségben tartalmaz kálciumot, káliumot, nátriumot, magnéziumot, vasat és több vitamint is. Mivel a kalóriatartalma igen alacsony – fajtától függően 6-20 kcal van 100 grammban – kitűnő eledel lehet fogyókúrázóknak, is. A zellert – különösen a zöld szárból facsart, friss levet – felhasználhatják azok is, akik lugosítani akarják a szervezetüket: a zellerben található ásványi anyagok ugyanis kiegyensúlyozó hatással vannak a vér sav-lúg egyensúlyára.

Piacolás és tárolás

Ha halványító zellert veszünk, válasszunk élénk színű, feszes és hibátlan szálakat – a leveleken ne legyenek sárgás vagy barna foltok. A gumós zellerből érdemes azokat a darabokat megvásárolni, amelyeken viszonylag kevés a göcsört: ezeket ugyanis könnyebb meghámozni. Itt is kerüljük azonban azokat a zöldségeket, amelyek túlságosan barnák vagy sárgásak, illetve azokat, amelyeken puha foltok vannak.
A zeller hűtőben, hűvös helyen akár két hétig is eltartható, sőt, megtisztítva és feldarabolva akár le is lehet fagyasztani.

Tápértéke

A zeller egyik megkülönböztető tulajdonsága, hogy rendkívül sok szerves nátriumot tartalmaz. Van benne továbbá kalcium, foszfor, kálium, vas, magnézium, A, B, C vitaminok és nyomelemek.

Gyógyhatása

A zeller gyógyhatása akkor érvényesül legjobban, ha nyers állapotban fogyasztjuk. Tele van ugyanis szerves anyagokkal, sókkal, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a vér savtalanításához. De legnagyobb értéke a szerves nátrium tartalma, amely jelenlétében hatékonyabb a kalcium felszívódása. A vér sav és lúg tartalmának összhangja akkor bomlik meg, ha a táplálékunk hosszabb ideig többnyire fehérje, tömény keményítő, vagy tömény szénhidrát, illetve a közönséges fehér vagy barna cukor. A zeller-lé rövid idő alatt egyensúlyba hozza a vér sav-lúg tartalmát. Ha ez nem történik meg, egész sor tünet jelentkezhet vagy betegség, alakulhat ki.

Pikkelysömör, ekcéma

A túlzott érzékenység egyik következménye lehet a bőrkiütés, ami a máj munkájának hanyatlását jelzi. Ha módosítjuk a savas végtermékű táplálékunkat, s több zöldségfélét fogyasztunk a bőrkiütések hamar eltűnnek. Valamivel makacsabb a pikkelysömör, de egyik legjobb ellenszere, a zeller-lé kúra.

Allergiára

Az allergia mind gyakoribb és mind kellemetlenebbé váló tünete annak, hogy táplálkozásunkkal valami nincs rendben. Az allergia, túlzott érzékenység kialakulásához hozzájárul:
- Ha táplálékunkban huzamosabb ideig fő szerepet kapnak a tömény keményítőt tartalmazó ételek,
- A túlzott cukorfogyasztás bármilyen édesség formájában,
- Mindennemű tartósítószer. Azok is, amelyek a közért polcain vannak, vagy azok, amelyeket a gyorstalpalókban használnak a krumpli vagy más zöldségféle bepermetezésére, hogy ne barnuljon meg használat előtt.
- A kenyérsütéshez felhasznált vegyszerek, hogy szemre tetszetős legyen, hogy megtartsa frissességét.
Ezeknek közvetlen hatása nincs a szervezetre, de a fejlett országokban szinte minden harmadik gyerek valamilyen allergiában szenved. A zellerben található szerves nátrium és a többi só is hatásos eszköz az allergia leküzdésére.

Hörgők és tüdő-tisztító

A nátrium fontos elem a szervezetben levő széndioxid kiküszöbölésére, kirekesztésére. A szerves só hiánya a tüdő működésének gyengüléséhez vezethet, illetve a hörgők érzékenységéhez, különösen akkor, ha dohányfüst is terheli a tüdőt.

Idegnyugtató, hiperaktivitás ellen

A zellerben tökéletes egyensúlyban vannak a szerves sók és a vitaminok, amihez még hozzájárulnak a növényhormonok és az esszenciális olaj, ami a zellernek jellegzetes illatot kölcsönöz. Ennek az olajnak különleges hatása lehet az idegrendszer szabályozására, nyugtatására. A hiperaktivitás a gyerekeknél jelentkezik, ami a szervezetbe jutó vegyi anyagok következménye és hatása: Az mellékvese hormon túltermelés, a pajzsmirigy túlzott aktiválódása stb. Tüneteket azok az élelem-adalékok válthatnak ki, amelyek az allergiát: ételszínesítők, ételízesítők, italok, cukorkák, vegyszeres gyógyszerek, stb. A gyermekgyógyász véleménye szerint, ehhez hozzájárul a vér savtartalmának emelkedése. Az ok elhárításával, ásványokban gazdag italt juttatva a gyermek szervezetébe, megszűnik az okozat. S ilyen ital a zeller-lé is.

Vérmérgezés ellen

Rozsdás szegbe lépve vagy ha a vágott sebbe föld jut, ha tehát a test megsérül és a nyílt seben keresztül ellenséges bacilusok hatolnak a szervezetbe, vérmérgezés keletkezhet. A bejutó baktériumok jobban megerősödnek, ha a vér savtartalma nagyobb. A zellerrel gyorsan és hatékonyan egyensúlyba hozható a vér sav-lúg tartalma.

Vízhajtó

A zeller azok közé a népi gyógyszerek közé tartozik, a petrezselyemmel együtt, amelyek erős vizelethajtónak számítanak. Egyesek szerint a vesehomokot, vagy a követ is ki tudja hajtani, ha a továbbiakban rendszeresen használjuk, nem kell többé félnünk a vesehomoktól.

Étvágycsökkentő

Ha a zeller-lébe egy kávéskanál mézet teszünk és lassan kortyolgatjuk el ebéd előtt, csökken az étvágyunk. Ugyanezt az összetételt lefekvés előtt is fogyaszthatjuk, nyugalmas alvásban lesz részünk.

Gyógyszer a hőség ellen

A nagy hőség könnyebben elviselhető, ha reggel és délután fél-fél pohár zellerlét fogyasztunk, vízzel hígítva. Ez hozzájárul a test háztartásának sóval való jobb ellátásához, ami az izzadás során megcsappanhat a testben.

Sűrűvérűség ellen

A nátrium fontos szerepet játszik a test működési folyamatában. Az egyik tulajdonsága, hogy jelenlétével válik folyékonnyá a vér, megakadályozva a kásásodását, sűrűsödését. A nyirok rendszerben is megtaláljuk a szerves nátriumot. Ha a testben minden rendben van, a sejt terméke, amit a nyirok gyűjt be, csupán sós nedv. Ha ez nem így van, sürgősen máj ás vértisztításra van szükség.

Elkészítési mód

A zeller lé magában nagyon erős a májnak, ezért minden esetben vagy vízzel felhígítva, vagy sárgarépa lével, esetleg más lével fogyasszuk. A kombinációra különösen akkor ügyeljünk, ha valamilyen betegséget szeretnénk kúrálni vele. Mindig fő étkezések között fogyasszuk. Állapotos kismamáknak csökkentett mennyiségű ajánlatos, tekintettel az erős vízhajtó tulajdonságára.