My Instagram

Áfonya

Az áfonya nem tartozik a tipikusan magyar gyümölcsök közé, mivel elsősorban a hűvösebb és nedvesebb éghajlatot kedveli. Ugyanakkor mégis mondhatjuk magyarnak, mert mivel Erdélyben, Székelyföldön nagy mennyiségben terem vadon az erdőben, ahol július-augusztus tájékán rengeteg útszéli árussal találkozhatunk, akik a frissen szedett gyümölcsöt kínálják.

Az áfonya történetéről viszonylag kevés ismeretünk van, az is elsősorban Észak-Amerikából, ahol a növény rendkívül közkedvelt és nagy mennyiségben terem. Az észak-amerikai indiánok már nagyon régóta fogyasztják, és készítenek belőle ételeket. Előszeretettel ízesítenek vele párolt húsokat és leveseket. A Huron-tó környékén élő indiánok kukoricás-áfonyás pudingot készítettek. Egyes indián törzsek úgy vélték, hogy az áfonyát különleges tiszteletben kell részesíteni, mivel a gyümölcs végén található virágzat maradvány ötágú csillaghoz hasonló, és azt hitték, hogy ez a csillagos bogyó a Nagy Szellem közvetlen ajándéka az éhes gyerekeknek. Az áfonyát egyébként emésztési problémák gyógyítására is alkalmazták.

A 20. században beindult nemesítések révén számos új áfonyafajtát fejlesztettek ki, melyek egyre nagyobb és tetszetősebb termést hoztak. A gyümölcs egyre népszerűbbé vált az egész világon, és egy újabb keletű mondás szerint most már nemcsak egy alma naponta, hanem napi egy csésze áfonya is képes távol tartani az orvost, azaz egészségmegőrző hatása van.

Magyarországon az elmúlt száz évben vált termesztett növénnyé elsősorban kiskertekben, később azonban beindultak kisebb üzemi ültetvények is. A kerteknek azért lett kedvelt ültetvénye, mert szép a virágzata, ízletes a termése, és még ősszel-télen is ágai és termése gyönyörű színkavalkádot nyújt. A gyümölcs kiválóan fogyasztható, egyes vélemények szerint a fagyasztásból felengedett áfonya még ízletesebb, mint a frissen szedett. Nagyon fontos a gyümölcs alapos megmosása, mivel elég gyakran fordul elő fertőzéses megbetegedés a rosszul megmosott áfonya miatt. Nagyon fontos a fagyasztás előtti alapos tisztítása is, hiszen a fagyasztással a baktériumok és a vírusok nem pusztulnak el, csupán a növekedésük gátlódik meg. Felengedés után ezek a mikroorganizmusok újra szaporodni kezdenek, és fertőzőképesek maradnak.

Az áfonyából kiváló lekvár vagy szörp készíthető. Rendkívüli mennyiségű festékanyagot tartalmaz (újabban orvos diagnosztikai eljárásokban ún. kontrasztanyagként is alkalmazzák), ezen kívül gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban is. Ennek köszönhetően számos gyógyhatást tulajdonítanak neki.

Antioxidáns hatás

Az áfonya rendkívüli mennyiségben tartalmaz antioxidáns vegyületeket (polifenol vegyületek, flavonoid és antociánok), melyek képesek megkötni és közömbösíteni az oxidációs folyamatok során keletkező szabad gyököket. Az áfonya antioxidáns hatása a legerősebbek, közé tartozik, mértékét tekintve a szederével vetekszik. Az antioxidáns hatóanyagok felszívódása rendkívül jó, az áfonyába jelen lévő 25 féle antocián molekula közül a gyümölcs fogyasztása után 19 nagy koncentrációban kimutatható az emberi vérben. Ezzel arányosan bizonyíthatóan nő a szervezet antioxidáns védelme is. Ez akkor is igaz, ha az áfonyát magas zsírtartalmú étel fogyasztását követően esszük. Ezt azért szükséges hangsúlyozni, mert a káros oxidációs folyamatokhoz a vérben zsírokra van szükség, és ezeknek a zsíroknak az oxidációja során keletkeznek a reaktív, szabad gyökök. Mindez azt jelenti, hogy az áfonya kifejezetten véd a zsíros táplálkozás káros hatásával szemben (nem véletlen, hogy a tapasztalatok alapján a sülteket számos országban áfonyaöntettel fogyasztják, vagy eleve áfonyával együtt készítik).

Bizonyítást nyert az is, hogy az áfonya hatóanyagai lassítják a neurodegeneratív folyamatokat, így csökkenthetik az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét, szerepük lehet a megelőzésben. Emellett védik az érfalat, így az érelmeszesedés problémájára is természetes megoldást kínálnak. Az áfonya nagy mértékbab védi a vörösvértesteket is az oxidativ károsodástól, ezzel megnöveli életképességüket és javítja ellenállóképességüket.

Tumorellenes hatás

Az áfonya gátolja a daganatok növekedését. Nem hat közvetlenül a tumorsejtekre, azonban gátolja azokat a faktorokat, melyek szükségesek a daganatokat ellátó érhálózat normális működéséhez. Így az áfonya a rákos sejteket elvágja a tápanyagtól és az oxigéntől, és meggátolja a méretbeli gyarapodásukat. Több gyümölccsel és kivonattal összehasonlítva az áfonya rendelkezik a legerősebb hatással e tekintetben. Természetesen ez azt is jelenti, hogy képes megelőzni a daganatok kialakulását, vagy legalább is csökkenteni azok valószínűségét.

Antibakteriális hatás

Az áfonyában olyan nagy molekulasúlyú vegyület található, amely baktérium ellenes hatással bír. Ez a hatás egészen speciális, ugyanis nem öli meg a kórokozó mikroorganizmust, hanem a szájüregben megakadályozza, hogy a szájnyálkahártyájához tapadjon. Azt is kimutatták, hogy a nyál sem akadályozza ezt a hatást. Mindez azt sugallja, hogy az áfonya fogyasztásával javítható szájhigiénia, ami a szájüregi gyulladások vagy akár a fogszuvasodás megelőzésében is nagy szerepet játszhat. Feltehetően ugyanezen a elven a húgyúti gyulladások gyakoriságát is csökkenti a húgyhólyagban.


Dr. Gáspár Róbert