My Instagram

Cickafark

Cickafark

A cickafark olyan gyógynövény, amely nem hiányozhat életünkbõl. Jóllehet sok súlyos betegség esetén a legjobb segítõnk, elsõsorban mégis a nõk számára fontos. Nem lehet elégszer elmondani ezt. Kneipp tisztelendõ így vélekedik róla: „Nagyon sok bajtól megkímélnék magukat a nõk, ha néha a cickafarkfûhöz folyamodnának." Akár fiatal lányról van szó, aki hajlamos arra, hogy rendszertelenül menstruál, akár idõsebb asszonyról, aki a változás éveinek közepén tart, esetleg ezt az idõszakot már át is lépte, nagyon fontos mindenkinek, fiatalnak és öregnek, hogy alkalmasint megigyon egy-egy csésze cickafarkfû-teát. Minden szempontból a lehetõ legkedvezõbben befolyásolja a nõi medence szerveit, úgyhogy a lányok-asszonyok egészségük érdekében nem is tehetnek hasznosabb dolgot, mint hogy erdõn-mezõn jártukban egy nyaláb friss cickafarkfüvet szednek. Legelõkön, utak mentén, erdõszéleken és a gabonaföldek szélén tömegesen fordul elõ. Virágjának színe a fehértõl rózsaszínbe hajló és a napon fanyar illatot áraszt. Egyáltalában ajánlatos a virágból erõs napsütésben szedni, mert ilyenkor a legtöbb benne az illóolaj és ezáltal a gyógyhatás is növekszik. Ismerek egy fiatal gazdaasszonyt, akirõl egyszercsak elterjedt, hogy altesti rákja van. Kobaldbesugárzást kapott. A hozzátartozóinak az orvosok elárulták, hogy a betegségegyógyíthatatlan. Ekkor eszembe jutott Kneipp tisztelendő és az altesti zavarokra történő utalása és azt tanácsoltam ennek a fiatalasszonynak, naponta annyi cickafarkteát igyon meg, amennyit csak bír. Hogy csodálkoztam, amikor nem is egészen három hét múlva levélben értesített, hogy kitűnően érzi magát, és lassan de biztosan visszanyeri normális testsúlyát.

Petefészekgyulladásnál gyakran már az első cickafark-ülőfürdő megszünteti a fájdalmakat és fokozatosan elmúlik a gyulladás is. Ugyancsak hatásosak ezek a fürdők idős emberek és gyerekek ágybavizelése valamint fehérfolyás kezelésében. Ezekben az esetekben kiegészítőlég napi két csésze cickafarkfű-teát is meg kell inni. - Méhelőesés esetén ugyancsak ülőfürdő-kúra javasolt, kiegészítőlég négy csésze palástfűteát is elkortyolgatunk napközben és pásztortáska-tinktúrával masszírozzuk az altest tájékát a hüvelytől kezdve felfelé.

Miomákat cickafark-ülőfürdővel szüntetünk meg, melyeket naponta hosszabb ideig alkalmazunk, mindaddig amíg az orvosi ellenőrzés negatív leletet nem állapít meg
.
Egy 19 éves lánynak nem jött meg havi vérzése. A ginekológus szakorvos pirulákat írt fel neki. A menstruációja ugyan nem jött meg, viszont a melle ijesztően megnőtt. Ezek után persze vonakodott a pirulákat tovább szedni. Aggódó édesanyja hozzám fordult tanácsért. Azt javasoltam neki, hogy itasson meg a lányával naponta reggel éhgyomorra egy csésze cickafarkteát. Négy hét múlva minden rendben lett és mind a mai napig nincs semmi problémája. Eszembe jut egy hasonló eset is, amely később, mivel semmi nem segített, az ideggyógyintézetben végződött. Sajnos még nem tudtam eleget a gyógynövényekről.

A változó korban is rendszeresen kellene a nőknek cickafarkteát fogyasztaniuk. Nem kínozná őket a belső nyugtalanság és hasonló lelkiállapot.

Nagyon jót tesz az egészségnek a cickafark-ülőfürdő is. Különösen jótékony a hatása azoknak a láb- és karfürdőknek, amelyeket ideggyulladás esetén készítünk cickafarkfűvel. A cickafarkfüvet azonban déli napsütésben kell szedni. Ezek a fürdők a legtöbbször már az első alkalommal segítenek, és megszüntetik a fájdalmat.

Cickafarkteát ajánl dr. Lutze „fejfájásos vértolulás esetén, amikor úgy érezzük, hogy szétpattan a koponyánk, azután szédülés, hányinger, orrvérzés, szúró szemfájdalmak, váladékozással és könnyezéssel együtt járó szembántalmak esetén". Az időjárási front vagy főnszél által előidézett migrénes roham gyakran már egyetlen csésze cickafarktea elfogyasztása után megszűnik. Ilyenkor a teát jó melegen kell kortyolgatni. A tea rendszeres fogyasztásával a migrén teljesen megszüntethető.

Mivel régi füvészkönyvekben a cickafarkot úgy emlegetik, mint ami az összes betegséget gyógyítja, ott is alkalmazhatjuk, ahol már látszólag minden remény elszállt. Vértisztító ereje folytán olyan betegségeket is ki tud űzni a szervezetből, amelyek évekkel előbb fészkelték be magukat oda. Csak azon múlik, hogy egyáltalán próbálkozunk-e. Valószínűleg nem köztudott, hogy a cickafark közvetlenül és nagymértékben hat a csontvelőre és így fokozza a vérképződést. Ezért aztán ha teakúrát, fürdőket és cickafark- tinktúrás bedörzsöléseket alkalmazunk, olyan csontvelőbántalom, még csontszú esetén is segít, amelynél minden más gyógyszer csődöt mondott. A cickafark tüdővérzés csillapítására is jó, kálmosgyökérrel együtt a tüdőrákot is gyógyítja. A kálmosgyökeret napközben rágcsáljuk, a cickafarkteából pedig reggel és este egy-egy csészével fogyasztunk el kortyonként. Gyomorvérzés, vérző aranyér, valamint erős gyomorégés és gyomornyomás esetén gyors javulást hoz a cickafarktea. Meghűlés, hát- és reumatikus fájás ellen sok cickafarkteát kell inni, olyan forrón, ahogy elbírjuk. A tea szabályozza a veseműködést, megszünteti az étvágytalanságot, elmulasztja a gyomorgörcsöket, a puffadást, a máj zavarait, a gyomor- és a béltraktus gyulladásait, fokozza a bélbolyhok tevékenységét és ezáltal biztosítja a szabályos székelést. Mivel keringési zavarok és érgörcsök ellen is igen hatásos, csak a legmelegebben ajánlható angina pectoris esetén. A cickafark főzetével végzett lemosások és ülőfürdők segítségével megszüntethetjük az igen kellemetlen hüvelyviszketést. - Aranyér gyógyítására használjunk cickafark virágjából készített kenőcsöt (lásd a Felhasználási módoknál).

FELHASZNÁLÁSI MÓDOK

Teafőzet: 1 púpozott teáskanál cickafarkfüvet adunk 1/4 liter vízhez, leforrázzuk, rövid ideig állni hagyjuk.

Tinktúra: egy üveget megtöltünk napos időben szedett cickafarvirággal, leöntjük 38-40%-os gabona-, vagy gyümölcspálinkával. Két hétig állni hagyjuk a napon vagy a tűzhely közelében.

Kenőcs: felmelegítünk 90 gramm sótlan vajat vagy disznózsírt, hozzáadunk 15 gramm friss összeaprított cickafarkvirágot, 15 gramm apróra vágott málnalevelet, jól átsütjük, kevergetjük és levesszük a tűzről. Másnap az egészet felmelegítjük kicsit, egy vászonkendőn átnyomjuk, és az előkészített, tiszta edényekbe töltjük. Hűtőszekrényben tároljuk!

Ülőfürdő: 100 gramm cickafarkfüvet (az egész növényről van szó) éjszakára hideg vízbe áztatunk, másnap felforraljuk és hozzáöntjük a fürdővízhez (lásd az Általános részben az Ülőfürdőknél).