My Instagram

Egres

Az egres a ribizlifélék családjába tartozik, köszméte vagy püszméte néven is emlegetjük. Mind Európában, mind pedig hazánkban ismert és kedvelt gyümölcs annak ellenére, hogy manapság viszonylag keveset termesztenek belőle.
A korai pogány kultúrák úgy tartották, hogy az egres bogyóiban a tündérek laknak, akik odamenekülnek el a bokor tüskéi elől, igy aztán tündérbogyónak is hivták. A Biblia is emliti a gyümölcsöt, de csak, mint szimbólikus képet annak bemutatására, hogy az elődök hibáit az utódok sinylik meg (az apák ették az egrest, de a fiak foga vásott bele. Jer 31,29)
Mind a cserjéről, mind a gyümölcsről találhatunk leirásokat 12-13. századi francia zsolozsmás könyvekben és egyéb iratokbtan. A gyümölcsöt a 16. századra már lázcsillapitóként ls a pestis ellen is használják. Angliában egres-klubokat alapitanak, akik egsmás között versenyeztek abban, ki tud nagyobb, lédusabb egresfajtát nemesiteni, A régi magyar ételek ételek receptjeiben sokszor és mártások leirására, melyeket húsételekhez készitettek. Húsos ételek mellé kiféjezetten ajánlott a fogyasztása.
Napjainkra az egres termesztése inkább a magánkertekbe szorult vissza, elsősorban azért, mert művelése nem túl bonyolult, sok gondozást nem igényel, viszont zamata miatt változatlanul rendkivül közkedvelt. A gyümölcs nem állt idáig túlzottan a tudományos vizsgálódás közeppontjában, ám néhány figyelemre méltó hatásról igy is beszámolhatunk.

Antioxidáns hatás

Az egres antioxidáns hatásáért elsősorban a benne található antocián vegyületek a felelősek. Valószinűleg ezek a molekulák képesek arra, hogy a vele együtt fogyasztott húsban lévő rákkeltő anyagokat közömbösitsék, ez indokolja azt a fenti megállapitást, hogy a húsevőknek érdemes minél több egres szószt fogyasztani. Természeretesen au egres antioxidáns hatását úgy is lehet használni, ha nem eszünk húst, hiszen valószinűleg védelmet nyújt a a daganatos és érrendszeri betegségek, valamint a reumás panaszok kialakulásával szemben.

Koleszterinszint csökkentő hatás

Az egres jótékony hatásssal van a vér koleszterinszintjére is. Kimutatták, hogy jelentősen csökkenti a trigkiceridek és a rossz koleszterin mennyiségét oly módon, hogy e közben a jó koleszterin mennyiségét megemeli. Mindez azt jelez, hogy az egres jelentősen fokozza a szervezet védelmét az érelmeszesedéssel szemben, és gátolja az az érfalkárositó folyamatok beindulását. Emelett az is bizonyitást nyert, hogy a fokozza az epeüritést, ami szintén hozzájárul a szervezet koleszterinszintjének csökkentéséhez.

Vérképző hatás

A vérszegényebb (anémia) egyik leggyakoribb oka a vashiány, és elsősorban fiatal nőknél, valamint időseknél fordul elő. Mivel a mai modern táplálkozás a legtöbbször erősen vashiányos, ezért általában gyógyszeres megoldásokhoz kell fordulnunk. Ugyanakkor jól megválasztott étrenddel ez elkerülhető. Az egres magas vastartalma miatt alkalmas vaspótlásra. Kimutatták, hogy abban az esetben, ha fiatal, vashiányos vérszegénységben szemvedő nőknek napi rendszerességgel a munkahelyi ebédjükbe egresből készült ételeket is beiktatnak, akkor fél éven belül jelentős javulás tapasztalható mind a vér vastartalmában, mind pedig az oxigén szállitásához szükséges hemoglobin mennyiségében. Mindez azt jelenti, hogy az egres rendszeres fogyasztása biztos védelmet nyújt a vashiány anémia ellen, és javitja a vérképet.

Népgyógyászati felszahsználás

A népgyógyászatban az egrest májbetegségek, magas lázzal járó betegségek, orbánc, gyulladásos betegségek, bőrbajok ellen, valamint székrekedés kezelésére használják. Ezeket a hatásokat mindezidáig tudományos módszerekkel nem sikerült igazolni.


Dr. Gáspár Róbert