My Instagram

Gyermekláncfű

Gyermekláncfű

A közismert magyar neve: pongyola pitypang; régi nevei: a barátfej, barátfû. kákics, tejesfûvirág. (Tévesen nevezik kutyatejnek! A farkas kutyatej = Euphorbia cyparissias mérges tejelõ növény -A ford.) A pongyola pitypangot, amely gyepterületeken nõ, a pázsitokban kellemetlen gyomnak tekintik, pedig a beteg emberek számára felettébb ertékes gyógynövény. Áprilisban, májusban virágzik, mindenütt füves területen, réten és mezsgyén található. Sárga virágszõnyeget alkot, mely minden évben újra és újra óriási lelkesedést vált ki belõlünk. A túl nedves területeket elkerüli. Két kiemelkedõ tulajdonságával tûnik ki a gyógynövények közül: segít epebántalmak és májbetegségek gyógyításában.

Virágzás elõtt gyûjtjük a levelét, õsszel vagy tavasszal a gyökerét, a virágzás idején a szárát. Az egész növény gyógyító hatású. Szokásommá vált, hony tavasszal rögtön salátának készítve tálalom vagy vacsorához burgonyával illetve félkeményre fõtt tojással körítve szolgálom fel. Amikor Jugoszláviában voltam kúrán, a fürdõvendégek más friss saláták mellett naponta kaptak egy tálka gyermekláncfû-salátát is. Az orvos, egy híres májspecialista ilyen irányú kérdéseimre elmondta, hogy a pongyola pitypang igen kedvezõ befolyással van a májra. Ma már tudom, hogy ha a friss virágszárból naponta ötöt-hatot nyersen megeszünk, krónikus májgyulladás (a jobb lapocka felé kisugárzó heves szúró fájdalom) esetén is gyors javulást remélhetünk. Használ cukorbetegség ellen is. Cukorbetegek naponta fogyasszanak iegaíább tizet a virág szárából, amíg a pongyola pitypang virágzik. A szárat virágostul mossuk meg, csak akkor távolítjuk el a virágfejet és lassan szétrágjuk. A szárat kezdetben egy kicsit keserûnek érezzük, de ropogós és nedvdús, és olyan ízû, mint az endíviasaláta. Az állandóan betegeskedõ embereknek, akik levertnek és fáradtnak érzik magukat, ajánlatos kéthetes kúrát csinálniuk a gyermekláncfû szárával. El fognak csodálkozni, micsoda nagyszerû a hatása.

De más panaszok esetén is segít a pongyola pitypang. Megszünteti a bõrviszketést, a sömört, a kiütéseket, javítja a gyomornedv kiválasztást és megtisztítja a gyomrot mindenféle pangó anyagtól. A friss szárak fájdalommentesen oldják az epekövet, szabályozzák a máj és epe mûködését. - Az ásványi sók mellett a pongyola pitypang fontos gyógy- és építõanyagokat tartalmaz, amelyek az anyagcserebetegségek gyógyitásában igen fontosak. Vértisztító hatása folytán köszvény és reuma esetén is segít, elmulasztja a nyirokcsomóduzzanatokat, ha az ember a friss szárral 3-4 hetes kúrát végez. Sárgaság és lép'bántalom ellen szintén eredményesen alkalmazható.

A pitypang gyökere, nyersen fogyasztva, de szárítva is, teának, vértisztító, emésztést elõsegítõ, izzasztó és vizelethajtó, valamint élénkítõ hatású. Véghígító hatása miatt sûrûvérûség ellen kitûnt Régi füvészkönyvekben az áll, hogy a fûbõl, és a gyökerébõl forrázott fõzetet a nõk szépségápolószerként használták. Az arcot és a szemet szokták lemosni vele és „ettõl azt remélték, hogy az arcuk tiszta és hamvas lesz." A pongyola pitypang azok közé a növények közé tartozik, amelyeknek a tõlevelei áttelelnek, sõt még a hideg évszakban is levelet hajthatnak, így télen is frissen használhatók.

A pongyola pitypang gyökerébõl tavasszal minden évben szirupot készítek, amely nemcsak egészséges, hanem nagyon ízletes is. A karácsonyi kalácsot is kizárólag pongyola pitypangsziruppal készítem.

Anyám egyszer találkozott egy asszonnyal, aki kötényében pitypangvirágot vitt. Arra a kérdésre, hogy mihez kellenek ezek a virágok, elmondta a remek pitypangszirup receptjét, ezennel közreadom, hogy Önök is elkészíthessék.

Két összemarék-pitypangvirágot teszünk egy liter hideg vízbe és lassan főzzük. Amikor a víz bugyogni kezd, a tűzhelyről a fazekat levesszük, és éjszakára állni hagyjuk a főzetet. Másnap az egészet egy szitára öntjük, lecsepegtetjük és két kézzel, jól kinyomjuk. A léhez egy kiló nyers cukrot keverünk és hozzáadunk egy karikára vágott fél citromot, esetleg héja nélkül csak a levét. Ennél több citromtól savanyu lesz. A fazekat fedő nélkül tesszük a tűzhelyre. A legkisebb lángon (fokozaton) melegítjük, hogy az összes vitamin megmaradjon benne. A főzetet pároljuk, vigyázva arra, nehogy forrjon. A masszát egyszer-kétszer hagyjuk kihűlni, hogy ellenőrizhessük az állagát. Nem szabad túl sűrűnek lennie, mert akkor idővel kikristályosodik. De túl híg se legyen, mert akkor megsavanyodik. Az igazi, megfelelő állagú szirup zsemlére vagy vajaskenyérre kenve rendkívül ízletes.
Egyszer egy asztalos dolgozott nálunk. Vacsorára hidegtálat készítettem neki, miközben a család a finom, friss pitypangmézzel megkent vajaskenyeret ette jóízűen. Az asztalos is megkívánta. Méhész lévén nem akarta elhinni, hogy a „mézet" én magam készítettem. Lelkendezve mondta, hogy a szirupot alig lehet megkülönböztetni az igazi meztől. Ehhez még azt a megjegyzést szeretném fűzni, hogy a vesebetegek nem jól tűrik a valódi mézben megtalálható savakat, míg a pitypangszirup egészségesebb.

Ez az értékes gyógynövény jelentős helyet foglal el a népi gyógyászatban. Sajnos a lakosság túlnyomó többsége félreismeri, és haszontalan gyomnak tekinti. Egyik úrnapi körmeneten feltűnt nekem egy zászlót vivő fiatalember, tele volt az arca pattanással. Felhívtam az anyja figyelmét a csalán és a pongyola pitypang vértisztító hatására. Az anya egyáltalán nem ismerte a pongyola pitypangot, pedig nem is nagyvárosban él, hanem a mi kis városunk lakója. Amikor mindezt elmagyaráztam neki, felháborodva tiltakozott: csak nem fog a fia arcára ilyen gazokat rakni.

FELHASZNÁLÁSI MÓDOK

Teakészítés: 1 púpozott teáskanál pitypang-gyökeret éjszakára ¼ liter hideg vízben beáztatunk, másnap felforraljuk és leszűrjük. Ezt a mennyiséget reggeli előtt és után fél órával kortyonként fogyasztjuk el.

Salátának: friss, nyers gyökerekből és levelekből (lásd a megfelelő szövegrészt!) Szára- napi 5-10 alaposan megmosott nyers szárat jól megrágva elfogyasztunk.