My Instagram

Kálmos

Kálmos

Ez a vízinövény többnyire állóvizek partjain, mocsarakban és árkokban fordul elõ. Gyökértörzsébõl, amely a partmenti iszapban vízszintesen kúszik, számtalan kardalakú levél ered, amelyek 1 méter hosszúak. A szár közepén egyetlen kúpalakú, zöldesbõl barnássárgába játszó torzsavirágzat ül. A gyökértörzs hüvelykujj vastagságú, 1 méterre is megnõ és friss állapotában fûszeresen keserû íze van. Szárítva veszít a keserû ízébõl. Kora tavasszal vagy késõ õsszel szedik fel. (Magyarországon védett növény! - a ford.)
Erõsítõ hatása miatt a kálmosgyökér nemcsak az emésztõrendszer általános gyengesége, gyomor- és bélfelfúvódás, valamint hasi fájdalomrohamok esetén használható, de segít mirigymegbetegedések és köszvény ellen is. A gyökér rendkívül nagy mértékben elõsegíti a nehezen emésztõ gyomor és bél nyáktalanítását. Anyagcsere- és bélrenyheség esetén éppúgy ajánlható, mint sápadtság és vízkór esetén.

A rendkívül sovány emberek, akik nem a megfelelõ táplálék hiánya miatt veszítettek a súlyukból, kálmosgyökérteát igyanak és idõnként vegyenek teljes fürdõt, amibe kálmost tesznek. A kálmosgyökér megszünteti az étvágytalanságot, hatásos vesekárosodásnál is. és megfelelõ szer az egész test megtisztításához. Teája alkalmas még a gyerekek lisztérzékenységének a gyógyítására is. ez a betegség az utóbbi idõben egyre gyakrabban lép föl. A szárított gyökér, ha lassan rágjuk szét, segít a dohányosoknak leszokni a dohányzásról. A gyengénlátók látása javul, ha kálmosgyökér frissen facsart levével többször bekenjük a szemhéjat. Néhány percig tartsuk rajta, majd hideg vízzel mossuk le.

Jómagam több alkalommal is tudtam segíteni fagydaganatokon vagy egyéb fagyáso-kon meleg kálmosfürdõvel. A gyökeret egy éjszakára hideg vízben áztatjuk, másnap az ázalékot felforraljuk. Öt percig állni hagyjuk. Majd a beteg testrészt húsz percig fürdetjük a némileg már lehûlt, nem túl meleg fõzetben. Négyszer is felmelegíthetjük és használhatjuk. A kéz és láb hidegségén is segítenek az ilyen fürdõk, amelyeknek viszont ezúttal olyan forrónak kell lenniük, amilyet csak elbír az ember.

Egy harminchat éves férfi sehogy sem tudott rendbe jönni májdaganata eltávolítása után. Négy-öt hetenként magas lázrohamai voltak. A beteget Linzbõl egy bécsi klinikára akarták átszállítani. Tanácstalan anyósa aggódva mesélt nekem a fiatalember reménytelen állapotáról. Béltuberkulózis okozta a magas lázat. A kálmosgyökér rajta is segített. Magátólértetődik, hogy ilyen súlyos bajok esetén heteken keresztül, ha nem mindjárt hónapokon keresztül kell inni kálmosteát.

Weissenbachtalból Postaim felé egy gyalogtúrán találkoztam egy Bad Ischl-beli házaspárral, akik súlyos hátizsákokat cipelve kapaszkodtak fölfelé a hegyoldalon. Néhány nyugodt napot akartak eltölteni egy önellátó turistaházban. Az egyik pihenőhelyen csatlakoztam hozzájuk és a következőket tudtam meg tőlük: a legalább 1,85 magas, ötvenes férfi körülbelül egy év óta csak fogyott és fogyott, és nem tudták kideríteni az okát. Egyszer, amikor már csupán 48 kilót nyomott, az ápolónő kíséretében érkezett meg az orvosa rendelésére, aki éppen egyik kollégájával beszélt telefonon. És mit kellett hallania? „Elküldöm Önhöz legreménytelenebb betegemet - Tüdőrák!" Így tudta meg akaratlanul betegsége diagnózisát. Ekkor valaki azt tanácsolta neki, rágjon minél többször kálmosgyökeret, ez egyúttal a dohányzásról is leszoktatja, továbbá reggel és este igyon cickafarkteát. A testsúlya lassan gyarapodni kezdett és mivel jobban érezte magát, nem kereste fel többé az orvosát. Csak mintegy fél év elteltével ment el ismét a rendelésre. Amikor az orvos meglátta, felugrott és az íróasztalába kapaszkodva nézte azt az embert, akit már régen halottnak hitt. Dermedten csak ennyit tudott kinyögni? „Mit csinált?" „Kálmosgyökeret rágtam és cickafarkteát ittam." „Kálmosgyökeret? Az meg hol található?" „Egyáltalán nem is kell keresni, Főorvos Úr. Pár schillingért megveheti bármelyik gyógynövény-kereskedésben." A férfi ekkorra már teljesen visszanyerte eredeti súlyát, és fél évvel később már telepakolt hátizsákkal vágott neki a hegyi túrának, amelynek során megismerkedtem vele.

Ha eszembe jut ez a hajdani történet, amikor előadásomban említem, vagy mint most Önöknek leírom, az isteni gondviselést látom benne és lelkem legmélyéig meg vagyok hatva. Anyám súlyosan megbetegedett és leírhatatlanul rossz állapotba került. Aztán egy napon az orvos figyelmeztetett, készüljek el a legrosszabbra: anyámnak bélrákja van. Ez abban az időben történt, amikor még keveset foglalkoztam gyógyfüvekkel,- jóllehet már akkoriban is csak természetes szereket vettem be, orvosságot sohasem. Nagyon lesújtottak az orvos szavai. Napközben alig voltam képes elvégezni a munkámat. Szokásommal ellentétben esténként már nyoickor lefeküdtem, pedig egyébként reggel hatkor kezdődött számomra a nap és a legtöbbször csak késő este, tizenegy tájban fejeződött be. Éppen anyám reménytelen helyzetén gondolkodtam, amikor nyílt az ajtó. A férjem jött be, kis táskarádiót tett le mellém és így szólt: „Hogy ne legyél annyira egyedül." Röviddel ezután valaki ezt mondta a rádióban: „Itt a háziorvos beszél. Kálmosgyökér minden gyomor- és bélzavar gyógyítható. Még a makacs, idült és rosszindulatú betegség is. Vegyünk egy csésze hideg vizet, tegyünk bele egy csapott teáskanál kálmosgyökeret, hagyjuk állni éjszakára, reggel fellangyosítjuk, leszűrjük és minden étkezés előtt, és után kortyolunk belőle. Ez napi hat korty, többet nem szabad belőle inni. A teát előbb mindig forróvizes ételmelegítőn kell felmelegíteni. Ez a kezelés vonatkozik az egész gyomor- és bélrendszerre, a májat, az epehólyagot, a lépet és a hasnyámirigyet is beleértve." Végtelenül bodogan újságoltam édesanyámnak másnap, hogy mit hallottam a rádióban, de ő lemondóan legyintett: „Rajtam már senki és semmi nem segíthet." Én azért beszereztem kálmosgyökeret és a fentebb leírt módon alkalmaztam. Csodával határosnak tűnhet, ha azt mondom, két hét elteltével anyám minden panasza megszűnt. Hetente 40 dekát hízott is, mivel előtte nagyon lesoványodott. Ilyen események miatt fordultam lassacskán teljes szívvel a gyógynövénygyógyászat felé és már sok kilátástalannak tűnő esetben tudtam segíteni. Különösen a kálmosgyökér hoz elképesztően jó eredményeket.

Ha valaki gyomorsavhiányban vagy -túltengésben szenved, a kálmosgyökér mindkettőt kompenzálja.

Egy voralbergi asszony két éven át szenvedett gyomorfájása miatt és egyetlen napig sem tudott meglenni tabletták nélkül. Tanácsomra itta a napi hat korty kálmosgyökérteát és már három nap múlva megszűntek a fájdalmai és nem is tértek vissza többé.
Egy másik asszony Alsó-Ausztriából éveken át kínlódott nyombélfekéllyel. Hogy fájdalmait elviselje, állandóan gyógyszerezte magát. Szilárd ételt egyáltalán nem tudott enni és étvágya sem volt. Ekkor felhívták a figyelmét a kálmosgyökérre és meg is itta a napi hat kortyot, mire a fájdalmak fokozatosan csökkentek és öt hét múlva az asszony panaszmentes volt, visszatért az étvágya és mint a családtagjai, nagyon jól bírta a tápláló házi kosztot.

Egy idősebb tisztelendő éveken keresztül hasmenéssel kínlódott. Mar lemondott arról, hogy ez a nyavalyája valaha is elmúlik. És ekkor az én útmutatásom alapján megivott naponta hat korty kálmosgyökérteát. Rövidesen rendbe jött.

Egy kisfiúnak, a legszigorúbb diéta ellenére, állandóan ment a hasa. Hat korty kálmostea elfogyasztása után a hasmenése elmúlt, megjött az étvágya és már néhány fontot magára is szedett. Az anyja végtelenül boldog volt.

Tíz évig szenvedett egy férfi véres hasmenéstől, amely naponta 30-40-szer is rájött. A barátja mesélte el nekem, hogy ebből az egykor életvidám, boldog emberből - érthető módon - mogorva, elkeseredett alak lett. Amihez abban az évtizedben csak hozzáfogott, balul sikerült neki. Viszonylag fiatalon nyugdíjba kényszerült. Húsvét táján kezdett először jogos bizalmatlansággal napi hat korty kálmosteát fogyasztani, emellett még két csésze forrázott körömvirág teát is megivott. Legnagyobb csodálkozásomra a felesége azt írta nekem, hogy a férje még ugyanazon év júniusában újból dolgozni kezdett.

FELHASZNÁLÁSI MÓDOK

Teakészítés: a kálmosgyökértea hidegvizes áztatással készül. Egy csapott kávéskanál kálmosgyökeret V4 liter vízben éjszakára beáztatunk. Másnap kicsit felmelegítjük és leszűrjük. Felhasználás előtt forróvizes ételmelegítőben felmelegítjük.

Friss lé: gondosan megtisztítjuk a frissen szedett kálmosgyökeret és azon nedvesen kifacsarjuk a levét gyümölcs-centrifugával.

Teljes fürdő: kb. 200 gramm kálmosgyökeret éjszakára hidegen, beáztatunk 5 liter vízbe. Másnap felforraljuk, állni hagyjuk és hozzáadjuk a fürdővízhez (lásd az Általános részben az Ülőfürdőknél).