My Instagram

Kiwi

Kevés olyan különleges gyümölcs létezik, mint a kivi. Magyarországon az egyik legfiatalabb déligyümölcs, mégis hamar közkedvelt lett kiváló zamata révén. Féléretten szinte ehetetlenül savanyú, ám ha puhára érik akkor előbukkan édeskés-savanykás, üditő ize.

A kiwi KIna északi részéről, a Jangce völgyéből származik. A kánok csemegéje volt, akik nagyon szerették a gyümölcs csodálatos aromáját és smaragdzöld szinét. Bármennyira is meglepő, de a kiwi más országok számára teljesen ismeretlen gyümölcs volt az 1800-as évek középéig, amikor, egészen pontosan 1847-ben egy brit kertész magokat küldött haza. 1904-ben a növény eljutott az Egyesült Államokban, 1906-ban pedig Új-Zélandra, ahol az 1940-es években kezdték el kereskedelmi méretben termelni. Amerikában Kalifornia lett a legnagyobb kiwi termesztő, de csak az 1960-as években kezdtek el vele komolyabban foglalkozni. A gyümölcs neve 1974-ben lett hivatalosan is kivi, addig inkább kinai egres néven emlegették. A kiwinek mára már több mint 400 változata létezik, és mind az öt kontinensen egyaránt termesztik.

A kiwi gazdag vitaminokban, különösen C- és K-vitamin található benne, valamint hasznos tápanyagokban is. Egészségmegőrző jelentőségét több tudományos vizsgálat is igazolta.

Antioxidáns hatás

A kiwi antioxidáns hatásáért az erős szabad gyökfogó tulajdonsággal rendelkező C-vitamin felelős elsősorban. Egy kiwi elfogyasztásával lényegében biztosithatjuk a napi C-vitamin szükségleteinket. Ugyanakkor azt is bebizonyitották, hogy a kiwi képes megvédeni az emberi sejtek örökitő anyagának, a DNS-nek az épségét a szabad gyökök kárositó hatásával szemben. Ennek kapcsán feltételezik, hogy az anitoxidáns nem csak a C-vitamin-nak, hanem a gyümölcsben található egyéb hasznos vegyületeknek is köszönhető.

Daganatgátló hatás

A kiwit a kinai népgyógyászat régóta alkalmazza a rákos betegségek megelőzésére. A gyümülcsből nyert kivonatanyagok elemzése alapján kiderült, hogy olyan vegyületeket tartalmaz, melyek képesek gátolni emberi rákos sejtek növekedését. Emellett gátolják még az AIDS kórokozóját, a HIV-virust. A vizsgálatok alátámasztották a népi megfigyelést, miszerint a kivi rendszeres fogyasztásával nagy mértékben csökken a tumoros betegségek kialakulásának esélye.

Asztmaellenes hatás

A gyerekkori asztmás megbetegedés egyre gyakoribb, igy minden olyan szer, mely csökkentheti a panaszokat, nagy jelentőséggel bir. A kiviről kimutatták, hogy azoknál a gyerekeknél, akik hetente 5-7 alkalommal fogyasztják, kifejezetten védelmet nyújt az asztmás nehézlégzéssel szemben. Ugyanakkor heti 1-2 is már érezhető különbséget eredményezett e tekintetben. A hatásért elsőrorban a C-vitamint teszik felelőssé, bár nyilvánvaló, hogy más, eddig fel nem tárt hatóanyagoknak is szerepe lehet ebben. Mindenesetre a nehézlégzés és az asztma megelőzéséért gyerekkorba sokat tehetünk a gyümölcs rendszeres fogyasztásával.

Éleslátást védő hatás

A szemben a sárgafolt az éleslátás helye. Megfigyelhető, hogy az életkor előrehaladtával a sárgafolt egyre inkább degenerálódik. Feltételezik, hogy a luteint és zeaxint tartalmazó ételek védelmet nyújtanak a sárgafolt leépülésével szemben igy hozzájárulnak az éleslátás megtartásához. A kiwi bőségesen tartalmazza ezeket a vegyületeket, ezért valószinűleg jótékony hatással van szemünk egészségére.

Energiapótló hatás

Kiwiből készült italt adtak a forró körülmények között edző atlétáknak abból a célból, hogy megvizsgálják, miként pótolja gyümölcs leve az intenziv erőkifejtés során elveszett és felhasznált tápanyagokat. A kiwilevet fogyasztóknál a vér nem sűrűsödött be, ami a kiváló vizpótló tulajdonságát bizonyitotta. A vércukorszint és az inzulinszint sem változott ami azt mutatja, hogy a gyümölcs leve rendkivül egyenletesen képes pótolni az elhasznált energiaforrást. Mindemellett fokozta az atléták C-vitamin szintjét, és biztositotta a megfelelő ásványi anyagok pótlását is. Ezek alapján kijelenthetjük, hogy a kiwi vagy frissen facsart leve kiválóan használható az aktiv sportéletet folytatók számára.

Szerotoninpótló hatás

Ismert, hogy a hangulati betegségekért, legalabbis részben, az agyban alacsony szintje tehető felelőssé. Azok az élelmiszerek, mely sok szerotonint tartalmaznak, éppen ezért hangulathavitó hatással birhatnak. A kiwi szerotonin tartalma ugyan elmarad a banán mellett, de még igy is jelentős. A depresszióban való hatékonyságát még nem bizonyitották, de elképzelhető, hogy enyhitheti a panaszokat. Természetesen az egészségesek is érezhetik jótékony hatását e tekintetben.

Népgyógyászati hatás

A népgyógyászatban a kiwit többféle betegségre alkalmazzák. Gyakran javasolják csonterősitőnek, vérnyomáscsökkentőnek, koleszerinszintcsökkentőnek, izomerősitőnekm valamint gyerekkori asztma tüneteinek csökkentésére. Ezeknek az alkalmazásoknak a létjogosultságát tudományos módszerekkel azonban mindezidáig nem sikerült igazolni.


Dr. Gáspár Róbert