My Instagram

Sárgabarack

A sárgabarack az egyik legkedveltebb gyümölcsünk, bár idényben néhány hétig fogyasztható csupán, ráadásul a szélsőséges időjárási viszonyok sokszor nem kedveznek a termésnek. Így a sárgabarackban bővelkedő esztendőt jól meg kell becsülni azzal, hogy bőségesen eszünk belőle, illetve eltesszük befőttként, fagyasztva, aszalva vagy lekvár formájában. Sokan a sárgabaracklekvárt tartják a lekvárok királynőjének.

4000 évvel ezelőtt Kínában már ismerték és termesztették a gyümölcsöt, valahol a mai orosz határon, a későbbi Nagyfal közelében a hegyek között. Valószínűleg a kínaiak úgy gondolták, hogy fogyasztása biztosítja a termékenységet az asszonyok számára. A perzsákon és az örményeken keresztül jutott el a Római Birodalomba. Akkoriban azt hitték, hogy eredetileg Örményországból származik, ezért lett a latin neve „örmény szilva" (Prunus armenica). A rómaiak Kr. e. 70-60 tájékán vitték el Görögországba és Itáliába, majd később pedig Európa északabbi területeire is. Amerikába, pedig valószínűleg több hullámban az angol telepesek és a spanyol misszionáriusok juttatták el a növényt.

A középkorban a nőiesség szimbóluma volt, Franciaországban a nők intim bájait „sárgabarack" néven becéztek. A gyümölcs gyógyhatását már korán felismerték, pl. az 1600-as évek Angliájában olaját daganatok kezelésére használták, de egyes írások szerint, már az 500-as években azt tartották, hogy a sárgabarack magban levő anyagok rákellenes hatással bírnak.

Hazánkban több fajtáját termesztik, az egyes sárgabarack fajták zamata valamelyest különbözik, tápanyagaik azonban lényegében ugyanazok. Nemcsak a gyümölcs, hanem csonthéjas magja is rendkívül népszerű kellemes, keserédes, mandulára emlékez- j tető íze miatt. Ugyanakkor ügyelni kell arra, hogy magját kisgyermekek egyáltalán ne egyék, valamint vigyázni kell a mennyiségre is-, hiszen a benne lévő cianidok, melyek részét alkotják aromájának, könnyen mérgezést okozhatnak felnőtteknél is, ha valaki mértéktelenül fogyaszt belőle. Ezenkívül a gyümölcshús savassága révén old- hatja a fogzománcot, ezért fontos a normál szájhigiéniás szabályok betartása sárgabarack evését követően is.

A gyümölcs rendkívül gazdag vitaminokban, elsősorban A-vitaminban és előanyagaiban, E-vitaminban, valamint ásványi anyagokban és nyomelemekben. A néphagyomány sok hatást tulajdonít neki, melyekből csak néhányat sikerült alátámasztani az eddig elvégzett vizsgálatok alapján.

Antioxidáns hatás

Általában az élénk színű gyümölcsökre jellemző, hogy jó antioxidáns védelmet nyújtanak a szervezetet károsító szabad gyökökkel szemben. Nincs ez máshogy a sárgabarackkal sem. Egyrészt bőségesen találunk benne fenolos vegyületeket, melyek közismerten jó szabad gyökfogók, másrészt magas az A-vitamin és béta- karotin tartalma, melyek szintén erős antioxidánsok. Különösen erős az antioxidáns hatása az aszalt sárgabaracknak, hiszen aszalással a benne lévő hatóanyagok még inkább bekoncentrálódnak, ezáltal grammonként a szabad gyökfogó anyagok többszöröse jut be a friss gyümölcshöz viszonyítva, így télen rendszeres aszalt sárgabarack fogyasztással nagymértékben védhetjük egészségünket
.
A sárgabarack kivonata képes gátolni azokat a pumpafolyamatokat, melyek révén a gyógyszerekkel szemben ellenálló rákos sejtek védekeznek és életben maradnak. Elméletileg tehát a gyümölcs fogyasztásával erősíteni lehet egy daganatellenes gyógyszeres terápiát. A sárgabarack magja is feltételezett rákellenes hatással bír. Ennek okát abban látják, hogy eddig nem teljesen tisztázott mechanizmus alapján a barackmag kivonatából a mérgező, cianid vegyületek nagy mennyiségben halmozódnak fel a rákos sejtekben, ami elpusztulásukhoz vezet. E hatáson még ma is vitatkoznak a szakemberek, egy biztos: nem lehet egyértelműen azt állítani, hogy hatástalan.

Káliumpótló hatás

A kálium rendkívül fontos a szervezet normális működéséhez. Különösen nagy jelentősége van napjainkban, amikor a túlzott sófogyasztással túl sok nátriumot viszünk be, aminek következtében magas vérnyomás, szívbetegség és egyéb komplikációk léphetnek fel. Fontos lehet a csecsemők és idősek számára is a megfelelő kálium bevitel akár hasmenés, hányás, akár fokozott vizeletürítés vagy izzadás következtében. A sárgabarack kitűnő káliumforrás, így fogyasztása minden korosztálynak ajánlott.

Népgyógyászati felhasználás

A sárgabarackot többféle betegség gyógyítására használják. Közismert tapasztalat, hogy néhány sárgabarack elfogyasztása serkenti a székletürítést. E hatásért valószínűleg magas cukor és rosttartalma felelős.

Úgy tartják, hogy a gyümölcs meghosszabbítja az életet, mivel az ázsiai Hunza-völgyben élő emberek magas életkorukról híresek, sokan közülük több mint száz évig is élnek. Életmódjuk szerves része a hegyekben termő sárgabarack mindennapos fogyasztása. A hosszú életkor nyilván nem csak a sárgabarackon múlik, de valószínűleg az is hozzájárul.

A sárgabaracknak látásjavító hatást is tulajdonítanak, ami magas A-vitamin tartalmával magyarázható. Az A-vitamin természetesen nem általános szemjavító szer, de egyes esetekben valóban hatásos lehet.

Úgy tartják, hogy a gyümölcsnek haj- és körömerősítő képessége van, amit állítólagos magas kéntartalmával magyaráznak. Ezenkívül májbetegségekben, valamint érrendszeri betegségek kezelésére is javasolja a népi hagyomány. A fenti hatásokat tudományosan azonban eddig nem sikerült igazolni.